V Poľsku zomrel významný arcibiskup Ignacy Tokarczuk

30.12.2012 Celý región

Varšava 29. decembra (TASR) - Poľský emeritný arcibiskup Ignacy Tokarczuk, ktorý dal zo vzdoru voči komunistickému režimu tajne postaviť mnoho kostolov, čím sa pre mnohých ľudí stal hrdinom, zomrel v piatok vo veku 94 rokov. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Tokarczuk, ako jeden z výrazných protikomunistických duchovných v bývalom východnom bloku, nechal v 60. a 70. rokoch tajne vystavať stovky katolíckych chrámov za chrbtom oficiálne ateistickej vlády.

"V čase, keď bol Ignacy Tokarczuk biskupom v Przemysli, sa v diecéze postavilo viac ako 400 kostolov a kaplniek, a to bez povolenia komunistickej vlády," napísal arcibiskup Józef Michalik na webovej stránke arcidiecézy v Przemysli.

"Budeme si ho pamätať pre jeho nekompromisný postoj vo veci obrany katolíckej cirkvi i napriek častým perzekúciám zo strany tajnej služby Poľskej ľudovej republiky," dodal arcibiskup.

Napriek neustálemu dozoru a prenasledovaniu, vrátane neudelenia víz na cesty do Vatikánu, Tokarczuk v 70. rokoch aktívne podporoval protikomunistický disent ako aj hnutie Solidarita, ktoré vzniklo začiatkom 80. rokov a bolo prvým nezávislým odborovým hnutím v bývalom východnom bloku.
 

Vyberte región